Loading...

REGATY STEPNICA

Ryby – w nich wartości jest bez liku – podsumowanie imprezy w Stepnicy – 14 lipca

Pogoda i gościnność Stepnicy towarzyszyły imprezie  edukacyjno-informacyjnej „Wolin – Wyspa smaków. Zalew świeżych ryb”, która odbyła się 14 lipca, w Stepnicy. Namioty strefy powitały zarówno mieszkańców miasteczka, jak i licznie przybyłych w tym dniu turystów i żeglarzy.

Wyjątkowe sąsiedztwo przystani rybackiej zachęcało do zapoznania się ze specyfiką pracy rybaków i ich sprzętem. Starsi zwiedzający chętnie dopytywali jak wygląda w dzisiejszych czasach zawód rybaka. Młodsi zaś chwytali za ster, dzielnie wypatrując ławicy ryb. Tych też nie zabrakło na kolorowych obrazkach w strefie animacji dziecięcych. Chętni rozwiązywali rybne krzyżówki.

Dbając, aby każde z naszych spotkań pozostawiło jak najwięcej wiedzy na temat spożywania ryb, przygotowaliśmy panel dyskusyjny z dietetykiem i pokazy kulinarne. Monika Bochenko – dietetyk i specjalista strefy „Wolin – Wyspa smaków. Zalew świeżych ryb”, opowiedziała o tym, jak bardzo pozytywny wpływ na człowieka ma spożywanie ryb oraz jak je dobrze przyrządzić. Okazuje się, że potrawy z węgorza pomagają w zachowaniu dobrze wyglądającej i zdrowej skóry. Okoń dostarcza nam witaminę D, czyli coś, co daje nam latem słońce, możemy mieć przez cały rok, zajadając tę rybkę. Spożywając rybę minimum 2-3 razy w tygodniu możemy przeciwdziałać alergiom. To w dzisiejszych czasach nieoceniona wartość.

Przypomnieliśmy Wam, aby sięgać po ryby od sprawdzonych dostawców, z regionalnych łowisk. Była ku temu okazja, bo podczas zwiedzania portu rybackiego mogliśmy obejrzeć rybaków, podczas ich codziennych zajęć. Przybywające łodzie dostarczały ryby z akwenów wyspy Wolin, rybacy prezentowali jak rozpoznać świeżą rybę i wskazywali miejsca, gdzie można się w nią zaopatrzyć.

W otoczeniu rybackich sieci toczyły się rozgrywki w strefie e-games jak i na boisku. Tutaj nasi młodzi goście i zawodnicy Vinety Wolin, toczyli piłkarskie pojedynki. Nie mniej energii dawali z siebie rodzice, którzy jak trenerzy i kibice, zachęcali do zdobycia kolejnych bramek. Zwycięskie ekipy uhonorowane zostały nagrodami i pucharami. Liczymy, że będzie to miła pamiątka, która przypomni naszą akcję, a może zachęci do przybycia na kolejne w tym roku imprezy.

Szef kuchni – Kevin, w ramach pokazu kulinarnego, wyczarował roladki z łososia ze szparagami i sandacza w wydaniu orientalnym. Najwyraźniej poruszony znakomitymi aromatami, prowadzący – Jarosław Marendziak, zdradził nam jak z rybami radzi sobie w kuchni domowej. Cieszymy się, że mówicie nam o swoich doświadczeniach w przyrządzaniu ryb, a jednocześnie dopytujecie jak rozwinąć dietę rybną w codziennym żywieniu i po jakie gatunki sięgać. Tę wiedzę możecie też zdobywać, uczestnicząc w specjalnie przygotowanej ścieżce edukacyjnej. Po jej przejściu zdobywacie przydatne nagrody, a przede wszystkim świadomość tego, co daje spożywanie ryb.

Serwowane darmowe dania rybne w wielu odmianach, sprawiły że pokrzepieni i radośni ochotnicy licznie stawili się do konkurencji w rzucie dorszem na odległość. Specjalnie przygotowana replika dorsza szybowała na wiele metrów. Mamy nadzieję, że i dorsz i inne gatunki, o których mówimy podczas akcji poszybują na Wasze stoły. My zadbamy o to, aby wskazać, gdzie można się zaopatrzyć, jak je przyrządzić i w czym pomoże nam spożywanie ryb.

Obieramy kurs na Wolin. Spotkamy się z Wami po raz kolejny podczas Festiwalu Wikingów. Zapraszamy 4 i 5 sierpnia na Błonie, nad rzeką Dziwną w Wolinie. Tam przez dwa dni, oprócz wspaniałej zabawy, zdobędziecie wiele bezcennych informacji   o dobroczynnym wpływie ryb na nasze organizmy. Każdego dnia starujemy o godzinie 11. Zapraszamy do specjalnie oznakowanej strefy „Wolin – Wyspa smaków. Zalew świeżych ryb”. Do zobaczenia!