Loading...

Wolin wyspa smaków, zalew świeżych ryb – podsumowanie  imprezy finałowej w Międzyzdrojach – 30 sierpnia

Tym razem spotkaliśmy się na finale wydarzeń promocyjnych „Wolin – Wyspa Smaków, zalew świeżych ryb”. Zlokalizowane przy Alei Gwiazd w Międzyzdrojach miasteczko strefy sprzyjało licznym odwiedzinom. Cieszymy się że korzystając z uroku nadmorskiej miejscowości, zechcieliście wspólnie przyjrzeć się zagadnieniom poruszanym przez nas podczas całego cyklu imprez, a także wymienić się własnymi spostrzeżeniami w tej tematyce.

Tradycyjnie namioty strefy oferowały mnóstwo atrakcji. Miejsce porad dietetyka, namiot w którym szef kuchni przygotował degustacje potraw z ryb, szybko zapełniły się gośćmi. Ścieżka edukacyjna także miała wielu odwiedzających. Tym razem rozbudowana o dodatkowe informacje i ciekawostki, podgrzewała emocje przy odpowiedziach na konkursowe pytania. Każdy z biorących udział otrzymywał specjalny upominek, który mamy nadzieję sprawi, że będziecie powracać do zaczerpniętej wiedzy.

Przygotowany specjalny namiot ze sceną i miejscami dla odwiedzających to miejsce trwających paneli dyskusyjnych. Goście reprezentujący środowiska związane z rybołówstwem, specjaliści, praktycy i pasjonaci, dzielili się swoimi doświadczeniami i wiedzą. Liczna widownia poznawała ciekawostki do których trudno dotrzeć samemu. Pokazy ”live cooking” potraw z ryb, zachęcały do nagrań i notatek. Mamy nadzieję że skorzystacie z nich w domowej kuchni, zaskakując bliskich, swoim kulinarnym doświadczeniem. Dla tych którzy przebywali na zewnątrz namiotu, zapewniliśmy ciągłą transmisję wydarzeń na rozstawionym telebimie.

Wakacyjny czas sprzyja aktywności fizycznej. Dla wszystkich aktywnych przygotowaliśmy specjalną grę miejską. Park Zdrojowy, Aleja Gwiazd, plaża, to poszczególne lokalizacje zadań tej zabawy. Układanie przestrzennych puzli czy rozplątywanie specjalnego węzła, były małymi wyzwaniami. Wszyscy wytrwali uczestnicy otrzymali pakiety specjalnych upominków. Pamiętajcie że aktywnemu trybowi życia sprzyja dieta zawierająca dania rybne. Powinny się one znaleźć przynajmniej 2-3 razy w tygodniu na naszych talerzach.

Oprócz dużej dawki wiedzy, atrakcji i zabaw, rozdaliśmy bezpłatną publikację. Zawiera ona niezbędna wiedzę o rybach, przepisy, wskazuje miejscach w regionie, które zapewniają dostęp do świeżych ryb. Informacje zebrane w kilka przydatnych działów, sprawią że będzie użytecznym przewodnikiem.

Sięgajcie także po wiedze zawartą na naszej stronie internetowej. Korzystajmy ze zdobytych informacji. Odnajdujmy miłe i praktyczne wspomnienia, oglądając galerie z imprez.

Dziękujemy za wspólne pogłębianie wiedzy w ramach projektu realizowanego przez Wolińskie Stowarzyszenie Rybaków – „Wolin – Wyspa Smaków, zalew świeżych ryb”. Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Morskiego i Rybackiego Unii Europejskiej w ramach Programu Operacyjnego „Rybactwo i Morze”.